DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Monday, June 26, 2017

BIRYANI AYAM ANJAPPAR



BIRYANI AYAM ANJAPPAR

4 cawan beras basmathi (saya menggunakan jenis panjang) direndam selama 1 jam, kemudian tuskan  sehingga  kering. Ketepikan

1 kg ayam potong kepada kepingan besar (jangan buang kulit)

½ tsp serbuk kunyit *

1 s/m serbuk chilie *

2 s/m jus limau  nipis*

4 s/m yoghurt *

1 s/m  garam *

5-6 s/m ghee, untuk menggoreng beras

5-6 s/m minyak

10 kuntum bunga cengkih

2 batang kayu manis

8 buah pelaga

4 daun bay

4 marathi moghu,tak ada tak apa

1 s/m jintan manis

2 sudu teh jintan putih

4 biji bawang besar, dihiris halus

2 cili hijau, dihiris

4 biji tomato , dicincang

2 s/m pes halia / bawang putih

2 sudu teh serbuk chilie

1 s/m serbuk biryani

1 s/m garam masala

2  cube stock ayam

½ cawan daun pudina,cincang

½ cawan daun ketumbar cincang

6 cawan air (saya gunakan santan)

1. Campurkan kepingan ayam dengan bahan * dan marinate selama 2 jam

2. Panaskan ghee dan goreng beras sehingga  menjadi sedikit perang  pastikan anda tidak memecahkan beras. ketepikan

3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan cengkih, buah pelaga, daun bay, jintan manis, jintan putih dan Marathi moghu goreng selama satu minit. Masukkan bawang dan goreng sehingga menjadi perang.

4. Masukkan cili hijau dan pes halia / bawang putih goreng sehingga hilang bau bawang putih. Masukkan tomato cincang dan masak hingga naik minyak.

5. Masukkan kepingan ayam dan kacau rata dan masukkan daun ketumbar dan daun pudina. Tuangkan air dan kacau rata  dan masuk serbuk chilie, serbuk biryani, garam masala, kiub ayam dan garam secukup rasa. kacau  dengan dan biarkan ia mendidih.

6. Masukkan beras ke dalam rice cooker dan tuangkan kuah ayam ke dalamnya dan kacau rata dan masak dengan rice cooker hingga masak.. Buka periuk dan kacau biryani perlahan-lahan menghias dengan gajus jika suka. Hidangkan dengan raita.









No comments: